Vragen

Gebitsverzorging

Het merendeel van onze huisdieren heeft last van gebitsproblemen. Bij honden en katten boven de 3 jaar is dit het geval bij naar schatting twee derde van de dieren. De meeste problemen beginnen als gevolg van tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje op de tanden dat bestaat uit slijm, voedselresten en bacteriën. Tandplak kan verharden tot tandsteen. Tandplak en tandsteen kunnen zorgen voor ontstoken tandvlees, een zeer pijnlijke aandoening. Ontstekingen aan het tandvlees kunnen zich uitbreiden tot in de kaak met als gevolg nog ernstigere problemen zoals loszittende tanden en kiezen, verlies van tanden en kiezen, abcessen en zelfs ontstekingen elders in het lichaam.

Voorkomen is beter dan genezen

Om tandplak en tandsteen te voorkomen kunt u een aantal dingen zelf doen. Om te beginnen adviseren wij om zowel honden als katten harde brokken te voeren in plaats van zachte voeding. Door het kauwen op de brokken worden de tanden als het ware schoongeveegd. Bovendien blijven er minder voedselresten achter in de bek. Er bestaan hier speciale brokken voor, die qua vorm en consistentie gericht zijn op de preventie van tandsteen. Voor honden bestaan er daarnaast kauwstaven die het onderhoud van het gebit ondersteunen (let op: veel kauwstaven bevatten veel suiker, wat zowel het gebit als het gewicht niet ten goede komt, u kunt voor passend advies terecht bij een van onze medewerkers).

Naast de voeding kunt u het gebit van uw dier schoonmaken door te poetsen. Bij katten is dit veelal lastig en zullen regelmatige controles en professionele reiniging vaker nodig zijn, als er sprake is van tandsteen of aantasting van het gebit. Voor het poetsen van de tanden van honden is een speciale hondentandenborstel en -tandpasta nodig, en geduld! Één tot twee keer per week poetsen heeft al een goed effect. Daarnaast bestaat er een spoeling voor het gebit die door het drinkwater gedaan kan worden, die het gebit van uw dier bij het drinken reinigt.

Hoe herken je gebitsproblemen?

Het is belangrijk om u te realiseren dat een hond of kat met gebitsproblemen meestal gewoon blijft eten, waardoor problemen pas laat aan het licht komen. Eigenlijk net als bij onszelf, met kiespijn eten we gewoon door tot onze afspraak bij de tandarts. Het eetgedrag kan natuurlijk subtiel veranderen, door slechts met één kant te eten of te spelen met eten (brokken uit de bak slaan), maar ook dit is niet altijd aan de orde. Verder kunnen afgebroken tanden of kiezen zichtbaar zijn, kan een slechte adem opvallen of ziet u een doffe of bruine aanslag op het gebit. Merkt u een of meer van deze kenmerken op bij uw dier, laat het gebit dan controleren voor verder advies en eventuele behandeling.

Professionele gebitsbehandeling

Onder algehele narcose wordt het gebit nader geïnspecteerd op tandplak, tandsteen en gebitsafwijkingen. Omdat slechts één derde van de kies of tand zichtbaar is in de bek, kan met behulp van het dentale röntgenapparaat de wortel en de omliggende kaak in beeld gebracht worden. Zo komen in eerste instantie ‘onzichtbare’ problemen toch aan het licht. Met behulp van een ultrasoon trilapparaat wordt het gebit nauwkeurig gereinigd en daarna gepolijst. Eventuele afwijkende en/of aangetaste gebitselementen worden zo nodig getrokken. Afhankelijk van de bevindingen kan pijnstilling en antibiotica worden voorgeschreven.

Heeft de gebitscontrole of -behandeling van uw huisdier geen haast?  In de ‘gebitsmaand’ februari geven wij jaarlijks korting op gebitsbehandelingen en -controles.

Online afspraak maken