Vragen

Gebitsverzorging

Het merendeel van onze huisdieren heeft last van gebitsproblemen. Bij honden is dit naar schatting 4 van de 5 honden boven de 3 jaar. Bij katten ongeveer 2 van de 3 katten boven de 3 jaar!
Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje op de tanden dat bestaat uit slijm, voedselresten en bacteriën. Tandplak kan verharden tot tandsteen. Tandplak en tandsteen kunnen zorgen voor ontstoken tandvlees wat zich kan uitbreiden tot ernstigere klachten als loszittende tanden en kiezen, verlies van tanden en kiezen en zelfs ontstekingen elders in het lichaam. Wat u zelf kunt doen om de vorming van tandplak en tandsteen te voorkomen:

  • Bij de kat is het voeren van brokjes i.p.v. zacht voer het best voor de tanden. Er bestaan ook speciale brokken die preventief werken tegen tandsteen.
  • Poetsen bij de kat is veelal lastig. Regelmatige controle en professionele reiniging is noodzakelijk als er sprake is van tandsteen of verdere aantasting van het gebit.
  • Bij de hond is het, naast goede voeding en kauwstaafjes, vaak ook mogelijk om de tanden te poetsen. Hiervoor is een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta nodig, en geduld! 1-2 keer per week poetsen heeft al een goed effect. Ook is er een preventief middel dat  je door het drinkwater kunt doen.

Hoe herken je gebitsproblemen?

  • Slechte adem
  • Doffe of bruine aanslag op de tanden of kiezen
  • Minder eetlust
  • Minder enthousiast eten
  • Last met eten (kauwen met een kant, of met een scheve kop)

Merkt u een of meer van deze kenmerken op bij uw dier, laat het gebit dan controleren voor verder advies en eventuele behandeling.

Professionele gebitsbehandeling
Onder algehele narcose wordt het gebit geïnspecteerd op tandplak, tandsteen en gebitsafwijkingen. Met behulp van een ultrasoon trilapparaat wordt het gebit nauwkeurig gereinigd en daarna gepolijst. Eventuele pijnlijke en/of slechte gebitselementen worden zo nodig getrokken. Afhankelijk van de bevindingen kan pijnstilling en antibiotica worden voorgeschreven.

Heeft de gebitscontrole of behandeling van uw huisdier geen haast?  In de ‘gebitsmaand’ februari is geven wij jaarlijks korting op gebitsbehandelingen en controles.

Online afspraak maken