Vragen

Vaccinatie Konijn

Myxomatose is een virusziekte. Het virus kan worden overgedragen door stekende insecten, maar ook via direct contact met besmette (wilde) konijnen. Het veroorzaakt ontsteking en zwelling met name rond de oogleden, de neus, de oren en rond de anus. Er kunnen ook knobbels (myxomen) ontstaan, met name op de oren en de mond. Veel konijnen overleven de ziekte niet, bovendien is het erg besmettelijk.

De Myxomatose / RHD-1 vaccinatie kan worden gegeven vanaf 5 weken leeftijd en is een jaar werkzaam.

VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom), ook wel RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) is een virusziekte dat plotselinge sterfte door inwendige bloedingen kan veroorzaken. Soms wordt het konijn eerst ziek, sloom, wil niet eten, wordt benauwd en heeft pijn. De ziekte kan worden overgedragen via stekende insecten, direct contact of via besmet groenvoer (bv. geplukt gras). Vrijwel alle besmette konijnen gaan er aan dood.

Er zijn 2 typen van deze ziekte. RHD-1 heeft het snelste verloop, de dieren sterven vaak zonder voorafgaande ziekteverschijnselen. Bij een RHD-2 infectie zijn de dieren meestal kort ziek voordat ze sterven. Er is geen behandeling mogelijk.

De RHD-2 vaccinatie kan worden gegeven vanaf 10 weken leeftijd en geeft een jaar bescherming. Echter bij zeer hoge infectiedruk of verhoogd risico, wordt geadviseerd 2x per jaar te vaccineren.

Beide vaccinaties kunnen gelijktijdig worden toegediend.

Online afspraak maken