Zandvliegen

De zandvlieg is een klein behaard mugje die voorkomt in landen rond de Middelandse zee. U kunt hierbij denken aan landen als Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië etc.

In Nederland komt de zandvlieg NIET voor.

 

Hoe klein de zandvlieg ook is: hij kan een hoop ellende veroorzaken! De zandvlieg kan namelijk de parasiet Leishmania Donovani overbrengen en veroorzaakt daarmee de ziekte Leishmania.

Deze parasiet leeft van de rode bloedlichaampjes van de hond die hij uiteindelijk vernietigt. Dit kan leiden tot bloedarmoede, koorts en huidafwijkingen.

 

Zandvliegjes komen niet alleen op het strand voor, maar zitten ook in de open natuur en woonkernen. Overal waar zand ligt, komt de zandvlieg eigenlijk voor.

Zij houden zich overdag verscholen, maar komen rond zonsondergang massaal tevoorschijn.

De beste remedie om uw hond niet in contact te laten komen met de zandvlieg is om hem of haar ’s avond binnen te houden. Wij begrijpen natuurlijk heel goed dat dit op vakantie onmogelijk is en daarom adviseren wij u om uw hond te beschermen tegen deze mugjes. Er zijn diverse middelen en mogelijkheden om dit te doen. Voor advies en/of vragen kunt u contact opnemen met één van onze praktijken.

 

Zandvliegen
Terug naar het nieuwsoverzicht
Online afspraak maken